Mietittyääkö urapolku ja sillä eteneminen? Rakennamme jokainen oman polkumme, mutta sen löytäminen ja aloittaminen voi jännittää sekä arveluttaa. Polkuja on monenlaisia, eikä yksi ole toistaan parempi. Pohjoisranta BCW:llä työskentelevä Valtteri Pulkkinen kertoo, miten hän eteni harjoittelijasta juoniorikonsultiksi!
Pohjoisranta BCW toimii CoMedian vuoden 2021 vuosijuhlien yhteistyökumppanina.
Tervehdys!
Olen Valtteri Pulkkinen, 24-vuotias gradua vaille valmis valtiotieteiden maisteri ja Account Executive eli selkokielisemmin juniorikonsultti Pohjoisranta BCW:llä. Siirryin vasta hiljattain harjoittelijasta konsultiksi, joten kerron hieman harjoittelijana olemisesta Pohjoisranta BCW:llä. Harjoittelijana työskentelin tutkimus- ja analytiikkatiimissä sekä Public Affairs -tiimissä, mutta myös hieman sijoittajaviestinnän parissa.
1. Minkälainen hakuprosessi oli BCW:n työharjoitteluun? Mitä kautta olet päätynyt hakemaan nimenomaan BCW:lle?
Hakuprosessi BCW:n työharjoitteluun oli melko tavallinen ja tehokas prosessi. Paikka löytyi Turun yliopiston Jobteaser-palvelusta ja tutkimukseen sekä vaikuttamiseen painottunut työnkuva sopi mukavasti omaan osaamiseen. Hakemuksen jälkeen tuli kutsu haastatteluun, jonka jälkeen todella pikaisesti olikin sitten harjoittelun ensimmäisen työpäivä. Prosessi oli sujuva ja nopea – kesäharjoitteluhauista tuttua vastausten odottelemista ei juurikaan ollut. Hain BCW:lle, koska kokemus yksityiseltä sektorilta ja konsultoinnista kiinnosti kovasti, työnkuva tutkimuksen ja vaikuttamisen parissa osui omaan osaamiseen hyvin ja mielikuva kansainvälisestä viestintätalosta tuntui houkuttelevalta.
2. Minkälaisia työtehtäviä sai työharjoittelijana tehdä harkan alkuviikkoina?
Työtehtävät yleisesti viestintätoimistossa ovat todella vaihtelevia ja harjoittelu kahdessa tiimissä teki siitä vieläkin monipuolisempaa. Työharjoittelun alkuviikkoina pääsin jo mukavasti kiinni asiakastyöhön, tietenkin yleistä perehdytystä unohtamatta. Alkuviikkoina kävin läpi tiiminvetäjien kanssa asiakkuuksia, työtä yleisesti sekä hallinnollisia asioita. Pian pääsin myös tekemään asiakkuuksiin liittyviä avustavia tehtäviä. Pohjoisrannassa on hyvä tasapaino käytännönläheisen ”tekemällä oppii” -tyylin ja kädestä pitäen opettamisen väliltä. Tutkimustiimissä ensimmäisinä viikkoina tarkastin sidosryhmätutkimuksia, kirjoitin media-analyysiä, perehdyin isoon Public Affairs -asiakkuuteen ja luonnostelin ensimmäisiä tapaamispyyntöjä päättäjille.
3. Mitä työharjoittelijan päivään yleensä sisältyi?
Aloitin työt jo tammikuun loppupuolella, joten koronapandemian vuoksi tein alkuvuoden pääosin etätöitä. Kaksi ensimmäistä viikkoa tein töitä paikan päällä, mikä helpotti huomattavasti uuteen työpaikkaan sopeutumista. Konsulttityön ehdoton hyvä puoli on se, että päivien sisältö vaihtelee paljon käynnissä olevien projektien mukaan – joskus on kiireisempää ja joskus taas voi tehdä kevyempiä päiviä. Tyypillisesti kuitenkin lähes aina oli käynnissä tutkimusprojekteja, joihin liittyen esimerkiksi analysoin kyselytutkimuksia, visualisoin dataa ja kirjoitin niistä johtopäätöksiä. Tämän lisäksi päiviin mahtui joko sisäisiä palavereita tai asiakaspalavereita ja Public Affairs -asiakkuuteen liittyviä päättäjien kontaktointia. Tyypillistä päivää on hieman hankala hahmottaa, mutta lähes jokaiseen työpäivääni liittyi tutkimusta, vaikuttamistyötä ja jonkinlaista ideointia.
4. Mikä oli kiinnostavin projekti, mihin on harjoittelijana voinut osallistua?
Kiinnostavin projekti oli varmaankin eräs suuri sähköalan yritys ja heille tehtävä vaikuttajaviestintä. Kyseiselle asiakkaalle tehtiin todella kokonaisvaltaisesti töitä ja se antoi todella hyvän kuvan viestintätoimistojen työstä yleisesti. Sain oman osuuteni projektista ja oli innostavaa päästä osaksi laajaa ja tärkeää projektia. Projektin aikana sisäistin todella, mitä vaikuttajaviestintä eli tutummin lobbaus oikeasti on, miten sitä tehdään johdonmukaisesti ja tehokkaasti. Valtiotieteilijänä oli innostavaa päästä hyödyntämään omaa ymmärrystä poliittisesta järjestelmästä.
5. Onko työharjoittelun aikana tullut vastaan jotain yllättävää?
Mitään yksittäistä yllättävää asiaa on vaikeaa nimetä, harjoittelun aikana oppi niin paljon uutta asiakkaiden toimialoista, tutkimustyöstä, vaikuttamisesta ja niin edelleen. Ehkä päällimmäisenä yllätyksenä tuli se, kuinka monipuolisesti kokemusta viestintätoimistossa ja konsulttityössä voi saada ja miten hyvä ammatillisen kehittymisen paikka se on.
6. Mitä kaikkea työharjoittelijana olet oppinut työssä? Mikä on mielestäsi ollut tärkein opittu asia?
Tätä kysymystä varten voisi kirjoittaa varmaankin useamman sivun erilaisia asioita. Tutkimuksen ja analytiikan osalta opin yleisesti hirveästi projektinhallinnasta, johdonmukaisista tutkimusprosesseista, tutkimusten hyödyntämisestä viestinnässä ja niin edelleen. Vaikuttajaviestinnän osalta taas keskeisimpänä asiana kehittyi yleinen ymmärrys yhteiskunnallisesta vaikuttamistyöstä, miten sitä tehdään johdonmukaisesti, mitä päätetään missäkin ja millaista hyvä lobbaaminen on. Tärkeimpänä asiana nostaisin kuitenkin sen, että harjoittelun aikana on oppinut luottamaan omaan osaamiseen ja saanut tietynlaista ammatillista itseluottamusta.
7. Mikä on ollut haastavinta työharjoittelussa? Miten haastavista tilanteista olet selvinnyt?
Haastavinta varmasti aluksi oli ajattelutavan kääntäminen akateemisesta valtiotieteilijästä enemmän käytännölliseen tutkimuksen ja vaikuttajaviestinnän tekemiseen. Yleisesti ottaen konsulttina tehdään asioita hyvin tehokkaasti ja siihen tottuminen tietenkin vie oman aikansa. Toisaalta analyyttinen ajattelutapa ja yhteiskuntatieteellinen tai viestintätieteellinen opintotausta antaa hyvän pohjan konsulttityölle. Toki opintojen edistämisen kokopäiväisen työn yhdistäminen tuntui välillä haastavalta, mutta siitäkin selviää hyvällä aikatauluttamisella ja olemalla itselle armollinen, jos esimerkiksi rankan työviikon jälkeen opinnot eivät maistuneetkaan.
8. Minkälaiset mahdollisuudet on jäädä työharjoittelun jälkeen kehittymään BCW:llä? Esimerkiksi millaisiin pesteihin työharjoittelijat sijoittuivat yrityksessä?
Meillä on työskennellyt monia konsultteja, jotka ovat aloittaneet aikanaan harkkareina ja jatkaneet harjoittelun jälkeen vakituisina konsultteina edeten yhä vastuullisempiin rooleihin. Mahdollisuus jatkolle tuntui todella motivoivalta ja kesän jälkeen työni jatkuivatkin juniorkonsulttina Account Executive -tittelillä. Meillä jokainen voi vaikuttaa hyvinkin paljon omaan työnkuvaansa ja kaikenlaisiin projekteihin pääsee kyllä mukaan, kun vain ilmaisee kiinnostuksensa.
- Valtteri Pulkkinen, Account Executive, Pohjoisranta BCW
Comments